Znaczenie i skutki outsourcingu procesów logistycznych – case study - Kulińska, Ewa; Koziarska, Anna (Significance and impact of outsourcing of logistics processes − case study, 2017)
Celem publikacji jest ustalenie znaczenia i skutków outsourcingu procesów logistycznych, identyfikacja źródeł, rodzajów, przyczyn i skutków ryzyka oraz analiza stanu zarządzania ryzykiem w przedsiębiorstwie wykorzystującym outsourcing procesów logistycznych.Do weryfikacji celu wykorzystano narzędzia badawcze i teoretyczne, takie jak: analiza, synteza, uogólnienia, porównania. W zakresie metod praktycznych wykorzystano: metodę obserwacji oraz metody obliczeniową i analityczną, w tym metody statystyczne (testowaniehipotez statystycznych parametrycznych). Wymierne korzyści prowadzonych badańto wykazanie, na poziomie istotności α = 0,05, że zły obieg informacji, nieterminowość przewozu i złe rozplanowanie tras wymagają natychmiastowej interwencji, wskaźniki struktur pozostałych badanych defektów są akceptowalne
Ekonometria = Econometrics, 2017, Nr 1 (55), s. 82-98
Keywords: łańcuch logistyczny; outsourcing; ryzyko; procesy logistyczne; wnioskowanie statystyczne; wskaźnik struktury; supply chain; risk; logistics processes; statistical inference; the ratestructure