Zwiększanie wzrostu gospodarczego i zatrudnienia jako wyzwanie dla spójności Unii Europejskiej - Bielak, Renata (Improvement of economic growth and employment as a challenge for the European Union cohesion, 2017)
Pięcioletni okres funkcjonowania strategii Europa 2020 wskazuje, że kryzys miał znaczny wpływ na postęp w osiąganiu uzgodnionych celów. W warunkach utrudniających realizację założeń strategii podjęto decyzję o ukierunkowaniu funduszy europejskich na działania wspierające umocnienie rynków pracy i gospodarek krajów członkowskich. Podstawowym narzędziem służącym pobudzaniu wzrostu i zatrudnienia jest polityka spójności. Celem artykułu jest wskazanie aktualnego stanu realizacji strategii Europa 2020, ze szczególnym uwzględnieniem rozwoju gospodarczego i sytuacji na rynku pracy krajów Wspólnoty oraz miejsca Polski w UE. Zróżnicowana dynamika gospodarcza oraz problemy z bezrobociem dotykające wiele państw skłoniły decydentów do weryfikacji obszarów interwencji i większej koncentracji polityki spójności. Inwestycje na rzecz wzrostu gospodarczego i zatrudnienia uznano za warunek konieczny dla osiągnięcia celów unijnej strategii
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 465, s. 31-39
Keywords: Europa 2020; wzrost gospodarczy; rynek pracy; Europe 2020; economic growth; labour market