Zmiana wizerunku polskiej wsi w kontekście polityki spójności - Kłos, Lidia (Change of the image of Polish countryside in the context of cohesion policy, 2017)
Wejście do Unii Europejskiej było dla Polski wielką szansą na zmniejszenie dysproporcji w rozwoju społeczno-gospodarczym zarówno w wymiarze krajowym, regionalnym, jak i lokalnym. Wiązało się ono jednak z licznymi obawami i zobowiązaniami, które musieliśmy zrealizować, by sprostać wymaganiom Wspólnoty; było to możliwe dzięki korzystaniu ze środków polityki spójności. Jednym z obszarów wymagającym takiego wsparcia było rolnictwo i obszary wiejskie. Celem artykułu jest przedstawienie sytuacji polskiego rolnictwa i obszarów wiejskich oraz nastrojów panujących na wsi przed naszym wstąpieniem do UE. Następnie przedstawiono efekty integracji europejskiej i Wspólnej Polityki Rolnej po 10 latach członkostwa Polski w Unii. W tym celu dokonano analizy i przeglądu Raportów Fundacji na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa (FDPA) za lata: 2006, 2012, 2014 oraz badań Instytutu Spraw Publicznych (ISP) i raportów Centrum Badania Opinii Społecznej (CBOS). W artykule wykorzystano następujące metody badawcze: analiza dokumentów z opracowań i raportów ze zmieniającej się sytuacji polskiego rolnictwa oraz dane statystyczne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 465, s. 71-78
Keywords: polityka spójności; obszary wiejskie; rolnictwo; wspólna polityka rolna; cohesion policy; rural areas; agriculture; common agricultural policy