Prognoza zmian w eksporcie państw członkowskich Unii Europejskiej do Stanów Zjednoczonych w kontekście TTIP - Nacewska-Twardowska, Aleksandra (Changes in the export of EU member states to the United States in the context of TTIP, 2017)
Spadek udziału w handlu światowym skłonił Unię Europejską i Stany Zjednoczone do zmian w ich polityce handlowej. W efekcie rozpoczęto negocjacje nad Transatlantyckim Partnerstwem Handlowym i Inwestycyjnym, które w znaczącym stopniu wpłyną na zmiany w handlu. Wpływ ten jest w przypadku UE zróżnicowany, a proponowane rozwiązania liberalizacyjne w różnym stopniu obejmą poszczególne sektory gospodarki. Celem pracy jest analiza wpływu TTiP na eksport poszczególnych krajów członkowskich UE, w zależności od ich struktury handlowej i udziału w wymianie towarowej z USA. Proponowane zmiany promują w szczególności Niemcy i Belgię, a w przypadku pozostałych 26 krajów prognozowany wzrost eksportu jest mniej niż proporcjonalny w stosunku do ich udziału w handlu z USA
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 466, s. 167-177
Keywords: polityka handlowa; Unia Europejska; TTIP; handel; trade policy; European Union; trade