Typologia gmin z punktu widzenia doświadczeń w wykorzystaniu funduszy UE - Wojarska, Magdalena (Typology of municipalities from the view point of European Union funds, 2017)
Artykuł ma charakter empiryczny, a jego celem jest próba identyfikacji typów gmin z punktu widzenia wybranych aspektów problematyki funduszy UE. Dane do analizy pochodziły z BDL, bazy Mojapolis.pl oraz badań przeprowadzonych w 2014 r. wśród skarbników gmin. Informacje te stanowiły podstawę klasyfikacji przeprowadzonej za pomocą uogólnionej metody EM. W jej wyniku zbiór 909 gmin podzielony został na trzy rozłączne, różnoliczne zbiory, tj. I, II i III. Średnio, największą wartością absorpcji funduszy UE na mieszkańca charakteryzowała się grupa III, a najniższą II
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 466, s. 244-254
Keywords: fundusze UE; samorząd gminny; uogólniona metoda EM; EU funds; local government; Expectation-Maximization method