Ochrona środowiska wodnego a inwestycje drogowe - Szafranko, Elżbieta (Protection of the aquatic environment versus road projects, 2017)
Realizując inwestycje drogowe, niejednokrotnie przecinamy tereny cenne przyrodniczo. Wśród różnych związków ze środowiskiem jednym z ważniejszych jest interakcja tych obiektów ze środowiskiem wodnym. Przepisy regulują postępowanie tak, aby w maksymalnie zmniejszyć negatywne oddziaływania inwestycji na środowisko wodne. W wyniku analizy materiałów źródłowych sformułowano cel badań. Było nim wskazanie najważniejszych przepisów i dokumentów regulujących wpływy inwestycji drogowych na środowisko wodne. Szczegółowym badaniom poddano realizacje procesów budowy obiektu mostowego, sytemu odprowadzania ścieków z obiektu mostowego i przebudowę fragmentu drogi wraz z wykonaniem odwodnienia. W wyniku przeprowadzonej analizy stwierdzono, że bardzo dużo uwagi poświęcono właściwemu odprowadzaniu wód z nawierzchni drogowych tak, aby zminimalizować zagrożenie dla wód powierzchniowych i gruntowych ze strony zanieczyszczeń spływających z nawierzchni dróg i mostów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 470, s. 97-112
Keywords: inwestycje drogowe; ochrona środowiska wodnego; pozwolenie wodno-prawne; road projects; protection of the aquatic environment; water permit