Ocena podobieństwa wielowymiarowych obiektów w wycenie nieruchomości zabudowanych domami jednorodzinnymi - Foryś, Iwona (Assesment of similarity of multidimensional facilities in valuation of properties developed with single-family houses, 2017)
Proces szacowania wartości rynkowej nieruchomości wymaga dobierania do porównania nieruchomości podobnych, czyli różniących się jak najmniejszą liczbą cech. Mimo pewnych wskazówek zawartych w ustawie o gospodarce nieruchomościami nie rozstrzygnięto, jakie zmienne mają wyróżniać grupę nieruchomości podobnych. Przedmiotem badania jest ocena podobieństwa wielowymiarowych obiektów w wycenie nieruchomości zabudowanych domami jednorodzinnymi, opisanych zestawem zmiennych charakteryzujących ich cechy rynkowe. Wykorzystano analizę składowych głównych, która pozwoliła wskazać obiekty (nieruchomości) przynależne do jednego typu, będącego pod wpływem tych samych cech rynkowych nieruchomości podobnych. Badanie przeprowadzono na zbiorze nieruchomości sprzedanych w Szczecinie w 2015 r. Wyniki badania pozwolą rzeczoznawcom majątkowym na podejmowanie bardziej racjonalnych decyzji w procesie wyceny nieruchomości zabudowanych domami jednorodzinnymi
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 469; s. 60-68
Keywords: nieruchomości podobne; analiza wielowymiarowa; wartość nieruchomości; similar properties; multidimensional analysis; property value