Estymacja pośrednia niepełnosprawności – badanie symulacyjne - Klimanek, Tomasz (Indirect estimation of disability – simulation study, 2017)
Niepełnosprawność postrzegana jest jako jeden z najważniejszych problemów, przed jakimi stoi dziś społeczeństwo. Różne grupy odbiorców danych dotyczących niepełnosprawności mają zróżnicowane potrzeby informacyjne, które nie zawsze mogą być zaspokojone. W artykule przedstawione zostaną wyniki badania symulacyjnego, którego celem jest oszacowanie, z wykorzystaniem statystyki małych obszarów (SMO) – w oparciu o estymatory opracowane w ramach projektu EURAREA, odsetka osób niepełnosprawnych z uwzględnieniem problemu nieplanowanych domen (tzw. lokalnych rynków pracy) na podstawie danych z Narodowego Spisu Ludności i Mieszkań 2002. W badaniu symulacyjnym wykorzystane zostaną dane dla województwa wielkopolskiego, a przyjęty schemat losowania próby został skonstruowany tak, aby był jak najbardziej zbliżony do tego, który był zastosowanyw Narodowym Spisie Ludności i Mieszkań w 2011 r. W artykule podjęta zostanie także próba oceny zastosowanych estymatorów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 469; s. 91-99
Keywords: niepełnosprawność; estymatory projektu EURAREA; statystyka małych obszarów; lokalne rynki pracy; disability; EURAREA project estimators; small area statistics; local labour markets