Wybrane przedsięwzięcia wspierające innowacyjność realizowane w Unii Europejskiej w kontekście budowania gospodarki opartej na wiedzy - Derlukiewicz, Niki (Selected actions supporting innovation taken in the European Union in the context of building knowledge based economy, 2011)
W Unii Europejskiej podejmowanych jest szereg działań i inicjatyw wspierających innowacyjność. Związane jest to z przyjęciem w 2000 r. Strategii Lizbońskiej, zgodnie z którą ugrupowanie to powinno stać się najbardziej konkurencyjną, dynamiczną i opartą na wiedzy gospodarką świata. Wprawdzie w 2005 r. Strategia Lizbońska została zmodyfikowana o cele zapewnienia bardziej zdecydowanego i trwałego wzrostu oraz większej liczby lepszych miejsc pracy, jednak jako priorytety pozostawiono budowę gospodarki opartej na wiedzy oraz wspieranie wiedzy i innowacyjności w Europie. W artykule omówiona została istota gospodarki opartej na wiedzy oraz przedstawiono wybrane działania realizowane w Unii Europejskiej na rzecz budowy takiej gospodarki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2011, Nr 195, s. 33-41
Keywords: gospodarka; wiedza; innowacja; projekty