Rozwój migracji ludności w Czechach po 1989 roku - Šašek, Miloslav (Development of population migrationin the Czech Republic after 1989, 2011)
Autor przedstawia w artykule kształtowanie się zjawiska migracji w Republice Czeskiej po roku 1989. Okresem końcowym analizy jest rok 2007. Z przeprowadzonego dogłębnego procesu badawczego wynika, że migracja jest zróżnicowana w przekrojach: przestrzennym, wiekowym i wykształcenia. Wszystkie te kategorie są ze sobą powiązane i wskazują na pewną trwałą tendencję w migracji w Czechach. Niewątpliwie swoistym „wygranym” w tym procesie jest stolica i zarazem region Praga, gdzie osiedlają się ludzie młodzi z wyższym wykształceniem, a emigrują (szczególnie na pogranicze) osoby z niższym wykształceniem i w innym kierunku osoby starsze. Całość daje nam ciekawą i wielostronną analizę migracji w Czechach
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2011, Nr 195, s. 149-159
Keywords: migracja; saldo migracji; migracja wewnętrzna; region; suburbanizacja