Przeobrażenia struktury gospodarczo-przestrzennej województwa dolnośląskiego w latach 2007-2009 - Zakrzewska-Półtorak, Alicja (Transformation of economic and spatial structure of Lower Silesian voivodeship in years 2007-2009, 2011)
W artykule analizowane są przekształcenia struktury przestrzennej i gospodarczej w regionie w okresie światowego załamania gospodarczego. Autorka zbadała czynniki dotyczące: liczby mikropodmiotów przypadających na 1 tys. ludności, liczby nowo rejestrowanych podmiotów netto na 10 tys. ludności, zmiany w latach 2007-2009 liczby podmiotów zarejestrowanych, zmiany liczby podmiotów zarejestrowanych w wybranych sekcjach PKD (2007-2009), zmiany wydatków z budżetów gmin w latach 2008 i 2009, nakładów inwestycyjnych państwowych i samorządowych jednostek i zakładów budżetowych przypadających na 1 tys. ludności (2007-2008), dostępu do Internetu w szkołach podstawowych i gimnazjach (2007/2008 i 2008/2009). Pozwoliły one na częściowe określenie przekształceń zachodzących w badanym okresie w odniesieniu do aktywności przedsiębiorstw oraz samorządów lokalnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2011, Nr 195, s. 205-214
Keywords: gospodarka regionalna i lokalna; województwo dolnośląskie; przekształcenia gospodarczo-przestrzenne; aktywność przedsiębiorstw; aktywność samorządów lokalnych