Koszty kapitału jako przedmiot zarządzania kosztami w zakładzie ubezpieczeń - Chmielowiec-Lewczuk, Magdalena (Cost of capital in cost management in insurance company, 2011)
Pewne czynniki spowodowały konieczność zmiany myślenia zarządzających podmiotami oferującymi produkty finansowe, w tym ubezpieczenia. Najważniejsze z nich to: ujednolicenie rynku europejskiego, powiązania z innymi instytucjami finansowymi, szybki przepływ kapitału, szeroki zakres inwestycji i zmiany w gospodarce światowej. Do najważniejszych celów strategicznego zarządzania kosztami zakładu ubezpieczeń należą: minimalizacja kosztów finansowania działalności ubezpieczeniowej, wdrożenie metod pozwalających na ocenę kosztów i rentowności produktów łączonych (np. bankowo-ubezpieczeniowych), umiejętna ocena konieczności i sposobu redukcji kosztów, zwłaszcza w perspektywie długookresowej, i wykorzystanie zarządczych sposobów kalkulacji kosztów na potrzeby zarządzania wartością zakładu ubezpieczeń. Wśród wszystkich pozycji kapitałowych zakładu ubezpieczeń na uwagę zasługują kapitały własne i rezerwy techniczno-ubezpieczeniowe
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 183; s. 67-73
Keywords: zakład ubezpieczeń; zarządzanie kosztami; koszt kapitału