Forma zatrudnienia członków zarządu spółek kapitałowych a obciążenia publicznoprawne z tego tytułu - Krzeszowski, Wojciech Dawid (Form of employment of management boardmembers of capital companies and consequent fiscal obligations, 2011)
Osoba w zarządzie spółki kapitałowej może wykonywać swoje obowiązki na podstawie różnych form zatrudnienia. W zależności od formy będzie się to wiązać z odmiennymi obciążeniami publicznoprawnymi. Podobnie składniki wynagrodzenia przyznane menedżerowi implikują różne daniny na rzecz budżetu państwa. W niniejszym opracowaniu przedstawiono główne zagadnienia związane z omawianym tematem, które pozwolą ocenić opłacalność poszczególnych form zatrudnienia oraz sposobu wynagradzania kadry zarządzającej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wroclawiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 188; s. 70-78
Keywords: członkowie zarządu; optymalizacja obciążeń podatkowych; podatki dochodowe; składki ZUS