Udział menedżerów w kapitale własnym jako instrument zarządzania wartością przedsiębiorstwa w świetle regulacji prawa handlowego i standardów rachunkowości - Nita, Bartłomiej (Managers’ participation in equity as a tool of value-based management in the light of trade law solutions and accounting standards, 2011)
W artykule przedstawiono programy motywacyjne oparte na akcjach i opcjach na akcje w kontekście regulacji prawa handlowego w Polsce oraz Międzynarodowych Standardów Sprawozdawczości Finansowej. W pierwszej części wyjaśniono istotę programów zakupu akcji oraz przydziału opcji na akcje. W drugiej części przeanalizowano regulacje prawne pod względem możliwości konstruowania różnych instrumentów motywacyjnych. Opracowanie uwzględnia również wymagania zawarte w Międzynarodowych Standardach Sprawozdawczości Finansowej dotyczące ujawniania i wyceny transakcji dotyczących wynagrodzeń przyznawanych w formie akcji i opcji na akcje
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wroclawiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 188; s. 98-105
Keywords: zarządzanie wartością; akcje; opcje na akcje; standardy rachunkowości; programy motywacyjne