Czynniki wywołujące strukturalną zmianę rynku ciepła w Polsce - Wierzbiński, Marcin (Factors causing structural change on district heating market in Poland, 2011)
W artykule autor przedstawił najważniejsze zmiany zachodzące w otoczeniu przedsiębiorstw ciepłowniczych, eksploatujących rozległe systemy ciepłownicze. Do podstawowych zmian zaliczył politykę klimatyczną, rozwój nowych technologii, zmieniające się przepisy dotyczące przyznawania uprawnień do emisji CO2, a także politykę miast ukierunkowaną na wdrażanie zielonych strategii. Wszystkie te zmiany mogą zdaniem autora doprowadzić do strukturalnej zmiany na rynku ciepła sieciowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 188; s. 159-175
Keywords: ciepło sieciowe; system handlu emisjami CO2; inteligentne miasta; konkurencyjność