Loterie z wieloma wypłatami: Teoria Perspektywy a model użyteczności decyzyjnej - Kontek, Krzysztof (Multi-outcome lotteries: Prospect Theory vs. decision utility, 2011)
Artykuł omawia dwie metody wyceny loterii z wieloma wypłatami. Pierwsza to Kumulacyjna Teoria Perspektywy [Tversky, Kahneman 1992]. Druga korzysta z funkcji użyteczności decyzyjnej przypominającej swoim kształtem funkcję użyteczności podaną w hipotezie Markowitza [1952]. Model ten działa podobnie jak teoria oczekiwanej użyteczności, tylko ze znormalizowanym zakresem wypłat. Analizowany w artykule przykład loterii z trzema wypłatami pokazuje, że model użyteczności decyzyjnej jest nie tylko prostszy, ale też daje bardziej logiczne predykcje: wycena rozważanej loterii jest stała dla różnych wartości analizowanych prawdopodobieństw. Wycena za pomocą Kumulacyjnej Teorii Perspektywy jest zmienna i zależy nie tylko od wartości prawdopodobieństw, ale także od parametrów modelu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wroclawiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 183; s. 205-214
Keywords: teoria perspektywy; model użyteczności decyzyjnej; loterie z wieloma wypłatami