Winsoryzacja w ocenie małych przedsiębiorstw - Dehnel, Grażyna (Winsorization for small enterprises, 2017)
Rozwój gospodarczy określił nowe zadania dla statystyki przedsiębiorstw. Można zaobserwować wzrost zapotrzebowania na dane statystyczne, które dostarczane są w krótkich odstępach czasu oraz charakteryzują się większą dokładnością i spójnością. Sprostanie temu wyzwaniu wymusza poszukiwanie metod szacunku zmierzających w kierunku zwiększenia stopnia wykorzystania źródeł administracyjnych. Adaptacja nowych rozwiązań ma przyczynić się do zwiększenia efektywności prowadzonych szacunków, rozszerzenia zakresu informacji zarówno co do liczby cech, jak i rodzajów przekrojów, w których dane są publikowane. Celem niniejszego badania jest próba uwzględnienia winsoryzacji w estymacji typu GREG proponowanej przez statystykę małych obszarów do szacunku charakterystyk dotyczących małych przedsiębiorstw. W estymacji jako zmienne pomocnicze uwzględniono zmienne opóźnione w czasie. Badanie prowadzono na niskim poziomie agregacji, stanowiącym przekrój województw z uwzględnieniem rodzaju PKD
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 468, s. 60-68
Keywords: estymacja odporna; statystyka gospodarcza; obserwacje odstające; estymator Winsora; robust estimation; business statistics; outliers; Winsorized estimator