Kohortowe tablice trwania przedsiębiorstw w województwie łódzkim, ujęcie kwartalne - Mikulec, Artur (Cohort tables of enterprise duration in Lodzkie Voivodeship – quarterly basis, 2017)
W artykule przedstawione zostały wyniki analizy czasu trwania przedsiębiorstw w województwie łódzkim na podstawie danych krajowego rejestru urzędowego podmiotów gospodarki narodowej REGON. W pracy scharakteryzowano przedsiębiorstwa powstałe i zlikwidowane w województwie łódzkim w latach 2001-2015. Omówiono ideę tablic trwania przedsiębiorstw. W dalszej części opracowania przedstawiono wyniki analizy wybranych nieparametrycznych modeli trwania przedsiębiorstw – kohortowych tablic trwania przedsiębiorstw w ujęciu kwartalnym. Uzyskane wyniki porównano z wynikami innych tego typu analiz dostępnych w literaturze przedmiotu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 468, s. 147-160
Keywords: analiza trwania; tablice kohortowe; tablice trwania przedsiębiorstw; województwo łódzkie; Łódź; duration analysis; cohort tables; enterprise duration tables; Lodzkie Voivode-ship