Wnioskowanie o wpływie procesu badawczego na poziom wskaźnika odpowiedzi - Rószkiewicz, Małgorzata (An attempt to identify the impact of research process on the level of response-rate, 2017)
W artykule podjęto próbę identyfikacji wpływu procesu badawczego na gotowość współpracy z ankieterem wśród polskich gospodarstw domowych. Podstawą analizy były wyniki historii kontaktów z jednostkami wylosowanymi do badania ankietowego, zrealizowanego w 2013 r. na losowej próbie ponad 34 tys. gospodarstw domowych. Za efekt procesu badawczego przyjęto liczbę odmów odpowiedzi na stawiane w kwestionariuszu pytania. Za zmienną zależną przyjęto liczbę prób nakłaniania do współpracy podjętą przez ankietera, zanim zrealizowano wywiad. Wykorzystano podejście wielopoziomowe, w którym jako zmienną niezależną drugiego poziomu uwzględniono status społeczno-ekonomiczny respondenta. Wyniki wskazały, że wprawdzie wyższy status społeczno-ekonomiczny ograniczał gotowość do współpracy z ankieterem, to jednak łagodził jej wrażliwość na negatywny wpływ procesu badawczego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 468, s. 198-204
Keywords: wskaźnik braku odpowiedzi; błąd braku realizacji; efekt procesu badawczego; podejście wielopoziomowe; wielowymiarowa analiza korespondencji; nonresponse-rate; noncooperation-rate; effect of research process; multilevelapproach; multivariate correspondence analysis