Piaskownica regulacyjna jako akcelerator innowacyjności w polskim systemie bankowym - Koleśnik, Jan (A regulatory sandbox as an accelerator of innovation in the Polish banking system, 2017)
W artykule dokonano syntetycznej analizy współczesnych regulacji nadzorczych jako istotnej bariery we wdrażaniu innowacji w systemie bankowym oraz wskazano ideę piaskownicy regulacyjnej jako rozwiązania pozwalającego na bezpieczne testowanie innowacji w sektorze bankowym. Przeanalizowane zostały konstrukcje piaskownic regulacyjnych wdrożone dotychczas na świecie oraz zaproponowano pożądane cechy polskiej piaskownicy regulacyjnej. Zdaniem autora budowa piaskownic regulacyjnych tworzących bezpieczne środowisko testowania najbardziej zaawansowanych i nowatorskich technologii wykorzystywanych w sektorze finansowym jest naturalną odpowiedzią na charakter współczesnych regulacji nadzorczych stanowiących barierę dla wdrażania innowacji w sektorze bankowym. Dodatkowo tworzenie piaskownic regulacyjnych może sprawić, iż innowacje finansowe będą w pierwszej kolejności testowane i wdrażane w krajach, gdzie takie piaskownice już istnieją
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 475, s. 90-99
Keywords: sektor bankowy; innowacje; piaskownica regulacyjna; banking sector; innovation; regulatory sandbox