Realizacja koncepcji budżetu obywatelskiego w koncepcji zarządzania strategicznego na przykładzie wojewódzkich miast Polski - Kot, Janusz; Kraska, Ewa (Participatory budgeting implementation as conceived by strategic management applied to Polish voivodeship capital cities, 2017)
W artykule przedstawiono zagadnienia teoretyczne z zakresu budżetu obywatelskiego w aspekcie istoty rozwoju lokalnego i koncepcji New Public Management. Koncepcja budżetu obywatelskiego w literaturze była już kilkakrotnie podejmowana, jednak brakuje opracowania dotyczącego jej realizacji w miastach wojewódzkich Polski. Założenia teoretyczne zweryfikowano w wyniku badań przeprowadzonych nad budżetami obywatelskimi w miastach wojewódzkich Polski. Dotyczyły one budżetu partycypacyjnego, wielkości budżetów obywatelskich i postaw społecznych w ich tworzeniu. Analizy posłużyły do określenia rzeczywistego wpływu budżetów obywatelskich na procesy partycypacji społecznej w finansowaniu rozwoju miast, co było celem głównym przyjętym w niniejszym opracowaniu. Artykuł opiera się na studiach literaturowych (zarówno literatury przedmiotu, jak i aktów prawnych) oraz analizie budżetów obywatelskich miast wojewódzkich zamieszczonych w Biuletynie Informacji Publicznej (BIP)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 475, s. 100-110
Keywords: budżet obywatelski; zarządzanie strategiczne; rozwój regionalny; civic budget; strategic management; regional development