Czy teoria pokoleń wyjaśnia naszą przyszłość? - Mirkowska, Zofia (Does the generation theory explain our future?, 2017)
Teoria cyklu pokoleniowego Straussa i Howe’a opisuje historię jako powtarzające się regularnie, choć w różnych wariantach, cztery fazy przebudzeń i kryzysów związanych z typami pokoleń. Przesilenia, przez które jako społeczeństwa systematycznie przechodzimy oraz odpowiadające im etapy cyklu, nazwano wzlotem, przebudzeniem, dezintegracją i kryzysem społecznym. Zgodnie z tą koncepcją od roku 2007 znajdujemy się w końcowym etapie cyklu – fazie kryzysu społecznego, który jest zawsze momentem przełomowym, z konfliktami prowadzącymi do wojen, nawet o charakterze totalnym. To czasy poważnych wstrząsów, kiedy społeczeństwo koncentruje się na reorganizacji systemów i instytucji, zmierzając do nowego porządku. Współcześnie najgroźniejsze źródła konfliktów to: kryzys demokracji liberalnej, nasilające się nierówności społeczne oraz skutki zmian klimatu, z szybko rosnącą migracją ludności na czele. Ich efektem mogą być np. zmiany terytorialne czy nowe rozwiązania polityczno-ustrojowe
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 475, s. 195-206
Keywords: cykliczność; teoria cyklu pokoleniowego; millenialsi; cykl paradygmatyczny; opłata za ubóstwo; cyclicality; generational cycle theory; Millenials; paradigm cycle; poverty premium