Wspieranie działalności B+R a efekt wypychania w krajach OECD - Zegarowicz, Łukasz; Wildowicz-Giegiel, Anna (Support for R&D activities vs. crowding-out effect in OECD countries., 2017)
Celem artykułu jest empiryczna weryfikacja występowania zjawiska efektu wypychania inwestycji prywatnych przez publiczne w odniesieniu do działalności badawczo-rozwojowej. Realizacja przyjętego celu wymagała zastosowania metody krytycznej analizy literatury poświęconej wybranej problematyce, którą wzbogacono o analizę empiryczną struktury finansowania działalności B+R w skali makro dla 31 gospodarek należących do OECD. W ramach analizy wyróżniono 3 grupy krajów, w zależności od rodzaju stosowanych narzędzi wsparcia: wyłącznie finansowanie bezpośrednie, głównie finansowanie bezpośrednie i głównie finansowanie pośrednie. Przeprowadzona analiza pozwoliła na pozytywne zweryfikowanie hipotezy mówiącej, że efekt wypychania w sektorze B+R w krajach OECD przyczynia się do zmiany struktury finansowania tej działalności oraz przyjmuje silniejszą formę w przypadku bezpośrednich form finansowania działalności B+R sektora prywatnego przez państwo
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 475, s. 415-426
Keywords: efekt wypychania funkcji; crowding-out; crowding-in; badania i rozwój; polityka innowacyjna; crowding-out effect; research and development; innovation policy