Aktywności mieszkańców Łodzi na rzecz ochrony środowiska - Chądzyński, Jacek (Residents of Łódź activities in favour of environmental protection, 2017)
Tereny miejskie, ze względu na stale zwiększający się odsetek ludności je zamieszkującej oraz kumulację siedzib przedsiębiorstw przemysłowych, są szczególnie narażone na procesy degradacji środowiska. Z tego względu bardzo duże znaczenie mają działania podejmowane przez władze publiczne wszystkich szczebli (od centralnego do lokalnego), które mają na celu jego ochronę. Istotne jest jednak, żeby w procesy ochrony środowiska zaangażowali się nie tylko przedstawiciele władzy i podlegających im podmiotów i instytucji, ale również mieszkańcy danej jednostki terytorialnej i prowadzący na jej obszarze swoją działalność przedsiębiorcy. Celem artykułu jest zaprezentowanie wyników badań, które zostały zrealizowane w marcu 2016 r. wśród dorosłych mieszkańców Łodzi, a które dotyczyły m.in. podejmowanych przez nich działań mających wpływ na stan i ochronę środowiska
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 477, s. 49-58
Keywords: rozwój zrównoważony; ochrona środowiska; zasobooszczędne gospodarowanie; aktywność mieszkańców; sustainable development; environmental protection; resource efficient economy; activity of inhabitants