Wpływ utraty statusu ośrodka wojewódzkiego na rozwójmiast - Kisiała, Wojciech (The influence of the loss of the state of a provincial capital on the development of cities, 2017)
Celem artykułu jest porównanie stanu i dynamiki rozwoju 49 polskich miast – byłych i aktualnych stolic wojewódzkich – prowadzące do określenia zróżnicowania oraz zmian ich kondycji gospodarczej, sytuacji demograficznej oraz zainwestowania infrastrukturalnego. W postępowaniu badawczym wykorzystano metodę odległości od wzorca umożliwiającą wielowymiarową analizę porównawczą na podstawie zmiennych syntetycznych. Wyniki badań wskazują, że byłe miasta wojewódzkie znajdują się w gorszej sytuacji rozwojowej w stosunku do miast, które w wyniku reformy samorządowej z 1999 roku zachowały status ośrodka wojewódzkiego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 477, s. 117-126
Keywords: miasta wojewódzkie; miasta postwojewódzkie; status wojewódzki; funkcje administracyjne; rozwój miast; wskaźnik syntetyczny; metoda odległości od wzorca; Polska; provincial cities; post-provincial cities; provincial status; administrative functions; development of cities; synthetic indicator; method of distance from standard; Poland