Wybrane miasta wojewódzkie i ich otoczenie w procesie adaptacji struktur podmiotów gospodarczych nowych sektorów gospodarki - Mrozińska, Agnieszka (Selected capitals of voivodeships and their neighboring areas in the adaptation process of structures of entities of national economy in new economy sectors, 2017)
Problematyka badawcza artykułu dotyczy oceny przeobrażeń strukturalnych gospodarki miast wojewódzkich i ich najbliższego sąsiedztwa. Celem artykułu jest porównanie procesów zmian w strukturze gospodarczej wybranego miasta do procesów zmian w strukturze gospodarczej jego najbliższego otoczenia na przykładzie dziewięciu wybranych obszarów. W artykule dokonano analizy procesu adaptacji struktur podmiotów gospodarczych stworzonych na podstawie sekcji PKD 2007. Kolejnym krokiem w analizie było przeprowadzenie tożsamego badania struktur podmiotów gospodarczych nowych sektorów gospodarki wyodrębnionych na podstawie działów sekcji J, K, L, M i N. W ocenie procesu przeobrażeń zastosowano metody badania struktur, uwzględniające intensywność, szybkość i monotoniczność zachodzenia zmian w okresie od 2009 do 2015 r. Do badania wybrano z 8 powiatów grodzkich: Białystok, Gorzów Wielkopolski, Kielce, Olsztyn, Opole, Poznań, Rzeszów, Toruń i Zieloną Górę oraz 8 otaczających je powiatów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 477, s. 182-191
Keywords: adaptacja; struktura gospodarcza; nowe sektory gospodarcze; adaptation; economic structure; new sectors of the economy