Lokalistyczne cechy zarządzania strategicznego rozwojem lokalnym - Sztando, Andrzej (Localistic qualities of local development strategic governance., 2017)
Artykuł poświęcony jest problematyce zarządzania strategicznego rozwojem lokalnym. Zaprezentowano w nim wyniki badań mających na celu identyfikację kluczowych własności rozwoju lokalnego wskazywanych w literaturze, wykazanie koncentracji uwagi teorii i praktyki na racjonalistycznych cechach zarządzania strategicznego rozwojem lokalnym oraz konsekwencji z tego wynikających, a także specyfikacja i omówienie pożądanych, lokalistycznych cech tego zarządzania. Głównymi wykorzystanymi metodami badawczymi była analiza treści literatury źródłowej, przeprowadzona w 2016 roku, oraz obserwacje uczestniczące, przeprowadzone w latach 1998-2017 podczas budowy i wdrażania 79 strategii rozwoju lokalnego 62 polskich gmin. Artykuł kończą definicje zarządzania strategicznego rozwojem lokalnym, uwzględniające jego, wyspecyfikowane w badaniach, lokalistyczne cechy, a także przesłanki kontynuacji badań nad nimi
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 477, s. 281-304
Keywords: lokalizm; gmina; władze lokalne; rozwój lokalny; zarządzanie rozwojem lokalnym; zarządzanie strategiczne rozwojem lokalnym; localism; commune; local authorities; local development; local development governance; local development strategic governance