Aspekt narodowościowy w odbiorze i ocenie jakości usług turystycznych w transporcie lotniczym - Gierczak-Korzeniowska, Beata (The aspect of nationality in the reception and evaluation of the quality of tourism services in air transport, 2017)
Wyjątkowo cennym i interesującym źródłem danych o jakości usług turystycznych realizowanych na pokładach samolotów jest ich ocena uwzględniająca narodowość badanych respondentów. Ma to istotne znaczenie zwłaszcza w odniesieniu do przedsiębiorstw działających na rynkach międzynarodowych, jakimi są linie lotnicze. Celem artykułu jest pokazanie rozbieżności w ocenie jakości usług turystycznych pomiędzy Polakami a przedstawicielami innych narodowości. W opracowaniu zastosowano metodę ankietową, której podstawę stanowił kwestionariusz wypełniony przez 500 pasażerów Polskich Linii Lotniczych LOT. Przy analizie i interpretacji wyników wykorzystano test Manna-Whitneya oraz test niezależności chi-kwadrat. Wyniki badań uwypukliły występowanie dysonansu pomiędzy badanymi grupami w odniesieniu do oceny wybranych aspektów badanych usług
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 180-192
Keywords: narodowość; jakość usług; turystyka; standaryzacja; adaptacja; izomorfizm; usługi turystyczne; transport lotniczy; nationality; quality of service; tourism; standardization; adaptation; isomorphism; tourism services; air transport