Kształtowanie cen ofert turystycznych na rynku usług morskiej żeglugi wycieczkowej - Kizielewicz, Joanna (Pricing policy of tourist packages on the cruise ship tourism market., 2017)
Na rynku usług morskiej żeglugi wycieczkowej obserwowany jest trend do obniżania cen uczestnictwa w rejsach, czego powodem jest silna konkurencja pomiędzy koncernami morskich linii wycieczkowych. Aby podtrzymać zainteresowanie wśród konsumentów na rynku turystycznym, sięgają one po różne rozwiązania w kształtowaniu polityki cenowej, aby ich oferty wciąż były konkurencyjne na rynku. Celem artykułu jest identyfikacja metod kształtowania cen ofert turystycznych przez organizatorów rejsów morskich, w tym koncerny morskich linii wycieczkowych, oraz stosowanej przez nich polityki cenowej. W artykule zaprezentowano wyniki badań przeprowadzonych metodą eksploracyjną przy wykorzystaniu dostępnych na rynku ofert rejsów wycieczkowych proponowanych przez wiodące koncerny żeglugi wycieczkowej oraz publikowanych przez nich rocznych sprawozdań finansowych i raportów marketingowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 307-316
Keywords: żegluga wycieczkowa; polityka cenowa; oferty turystyczne; cruise ship tourism; pricing policy; tourist packages