Problemy pomiaru regulacji rynku touroperatorskiego w wybranych państwach europejskich - Pawlicz, Adam; Tokarz-Kocik, Anna; Wolna-Samulak, Aneta; Michalska-Harasimiuk, Karolina (Problems of regulation measurement of tour operator market in selected European countries, 2017)
Chociaż regulacje rynku są przedmiotem licznych studiów naukowych zarów¬no na poziomie ogólnym, jak i w obszarze rynków branżowych, to większość autorów kon¬centruje się na badaniach jakościowych. Emanacją ilościowych badań w zakresie regulacji rynku jest najczęściej budowa statycznych lub dynamicznych indeksów obrazujących poziom regulacji. Duża część tego typu indeksów dotyczy regulacji ogólnych dla całej gospodar¬ki, a jedynie niewielki odsetek tego typu badań odnosi się do rynku turystycznego. Celem pracy jest budowa indeksu regulacji rynku touroperatorskiego. Wskaźnik został opracowany na podstawie danych zebranych w wyniku analizy literatury przedmiotu, aktów prawnych oraz wywiadów z przedstawicielami organizacji turystycznych w 11 państwach europejskich. Badania wykazały, że regulacje w poszczególnych państwach mogą być porównane jedynie w bardzo ograniczonym zakresie. Ponadto indeks regulacji rynku touroperatorskiego nie jest skorelowany z indeksem regulacji ogólnych. Zdaniem autorów jedynie znacząca liberalizacja jest w stanie zapewnić utworzenie wspólnego rynku touroperatorskiego w Unii Europejskiej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 410-421
Keywords: regulacje; rynek; touroperators; regulations; market; tour operator