Wykorzystanie revenue management na przykładzie hotelu The Royal Park w Londynie - Puciato, Daniel; Brega, Magdalena (Hotel revenue management based on The Royal Park Hotel; London, 2017)
Celem artykułu jest charakterystyka sposobu wykorzystania koncepcji revenue management w hotelu The Royal Park w Londynie. W pracy zastosowano trzy główne metody badawcze: analizę dokumentów, analizę pojedynczych przypadków oraz obserwację uczestniczącą. Badania zostały przeprowadzone w okresie od lipca 2015 do lutego 2016. W ramach polityki cenowej realizowanej w The Royal Park corocznie określana jest struktura cen oraz oferty promocyjne i pakiety. W hotelu obowiązuje 14 podstawowych stawek typu BAR, które stosowane są w zależności od stopnia wykorzystania miejsc noclegowych. Ceny na kolejne 90 dni aktualizowane są średnio dwa razy dziennie, a raz w tygodniu podejmowane są decyzje na temat polityki cenowej na kolejnych 6 miesięcy. Oferty specjalne udostępnione są na stronie internetowej hotelu przez cały rok. Wyjątek stanowią oferty i pakiety sezonowe, które pojawiają się na stronie do dwóch miesięcy przed terminem, którego dotyczą
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 433-440
Keywords: hotel; ceny; polityka cenowa; revenue management; Londyn; rates; rate structure; London