Kreatywność determinantą kształtowania przewagi konkurencyjnej w turystyce - Wszendybył-Skulska, Ewa (Creativity as a determinant of shaping competitive advantage in tourism, 2017)
Rozwój turystyki kreuje nowe potrzeby i oczekiwania turystów, co z kolei determinuje zarówno przedsiębiorstwa, jak i regiony do coraz szybszego reagowania na rosnące wymagania turystów i dopasowanie ofert do ich potrzeb. Możliwe jest to dzięki tworzeniu innowacyjnych rozwiązań będących warunkiem sine qua non osiągania przewagi konkurencyjnej i stanowi podstawę rozwoju zarówno przedsiębiorstw, jak i regionów turystycznych. Natomiast źródłem procesów powstawania nowych rozwiązań, idei, ścieżek rozwojowych opartych na oryginalnym sposobie myślenia jest kreatywność. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie znaczenia kreatywności w kształtowaniu przewagi konkurencyjnej w turystyce. Przeprowadzone na potrzeby niniejszego opracowania analizy pozwoliły na pozytywne zweryfikowanie hipotezy mówiącej o tym, że kreatywność pozytywnie wpływa na konkurencyjność turystyczną regionów w Europie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 609-616
Keywords: kreatywność; konkurencyjność; turystyka; creativity; competitiveness; tourism