Poziom znajomości i popularności wybranych produktów turystyki wiejskiej w Polsce wśród jej mieszkańców - Zawadka, Jan (The level of knowledge and popularity of selected rural tourism products in Poland among their residents, 2017)
Celem opracowania jest zaprezentowanie poziomu znajomości i popularności wśród Polaków wybranych produktów turystyki wiejskiej. Analizie poddano projekt „Hity Turystyki Wiejskiej” wraz z 33 produktami wchodzącymi w jego skład oraz 20 produktów turystycznych o charakterze wiejskim nagrodzonych Certyfikatem POT w ramach konkursu Najlepsze Produkty Turystyczne POT. Badaniami ankietowymi objęto 830 respondentów. Zdecydowana większość spośród nich nie miała świadomości istnienia tego typu inicjatyw, a jedynie kilka procent badanych potrafiło wskazać przykłady konkretnych produktów wchodzących w ich skład. Źródłem, z którego badani czerpali informację na temat analizowanych produktów, był Internet oraz znajomi. Najważniejszym wnioskiem z przeprowadzonych badań jest stwierdzenie, że działania promujące projekt „Hity Turystyki Wiejskiej” i produkty nagrodzone certyfikatem POT są mało skuteczne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 617-626
Keywords: Hity Turystyki Wiejskiej; Najlepszy Produkt Turystyczny POT; certyfikatPOT; turystyka wiejska; Hits of Rural Tourism; Best Tourist Product of PTO; certificate of PTO; ruraltourism