Determinanty rentowności produkcji surowca drzewnego i ich wpływ na implementację instrumentów rachunkowości zarządczej w leśnictwie - Adamowicz, Krzysztof; Szczypa, Piotr (Profitability determinants of wood material production and their impact on the implementation of management accounting instruments in forestry, 2017)
Produkcja drewna jest jedną z najdłuższych produkcji przyrodniczych, trwającą średnio około 100 lat. Jej specyficzne uwarunkowania mają bezpośredni wpływ na czynniki kształtujące przychody i koszty związane z gospodarką leśną. Czynniki te determinują rentowność produkcji drewna i są związane z fazą rozwoju drzewostanów. Specyficzne, ekonomiczne uwarunkowania produkcji leśnej są podstawową przyczyną braku możliwości bezpośredniej implementacji narzędzi rachunkowości zarządczej z praktyki przedsiębiorstw produkcyjnych (w tym produkcji rolnej) na grunt jednostek prowadzących gospodarkę leśną. Celem artykułu jest: (1) zidentyfikowanie czynników wpływających na rentowność produkcji drewna; (2) pogrupowanie determinant produkcji drewna w ramach faz rozwojowych drzewostanów; (3) określenie wpływu determinant produkcji drewna na możliwość zastosowania narzędzi rachunkowości zarządczej w jednostkach produkujących drewno
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 471, s. 11-22
Keywords: rentowność; las; rachunkowość zarządcza; profitability; forest; management accounting