Stan, bariery i przesłanki wdrożenia controllingu strategicznego – wyniki badań ogólnopolskich - Bieńkowska, Agnieszka; Kral, Zygmunt; Zabłocka-Kluczka, Anna (State, barriers and circumstances of implementation of strategic controlling – the results of nationwide research, 2017)
Uzasadniono celowość prowadzenia badań dotyczących określania przyjmowanych w praktyce funkcjonowania organizacji postaci rozwiązań controllingu strategicznego jako warunku ich doskonalenia. Scharakteryzowano teoretyczne aspekty problemu badawczego. Przedstawiono metodykę badawczą. Przytoczono wyniki badań dotyczących częstości stosowania, przyczyn braku wyróżnienia i przesłanek wdrożenia controllingu strategicznego w badanych organizacjach. Poprzedzono je wynikami badań odniesionymi do realizacji zadań zarządzania strategicznego i występowania controllingu w ogóle w praktyce funkcjonowania organizacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 471, s. 46-60
Keywords: controlling strategiczny; stan wdrożenia; bariery wdrożenia; przesłanki wdrożenia; wyniki badań; strategic controlling; state of implementation; barriers of implementation; circumstances of implementation; results of research