Wynik finansowy szpitala – aspekty informacyjne i decyzyjne - Chluska, Jolanta (Net profit of a hospital − information and decision-making aspects, 2017)
Szpital jako podmiot leczniczy zobowiązany jest do ustalania wyniku finansowego działalności i prezentowania jego wartości w sprawozdaniu finansowym oraz innych sprawozdaniach. Kierownictwo jednostki, a także inni decydenci wykorzystują informacje z systemu rachunkowości jako uzasadnienie przemian i restrukturyzacji. Liczne zmiany systemowe w opiece zdrowotnej wymagają stabilnej podstawy decyzyjnej. Rolę taką może spełniać wynik finansowy. Artykuł prezentuje informacyjne aspekty wyniku finansowego szpitala w procesach decyzyjnych. Celem artykułu jest podkreślenie istotnej roli wyniku finansowego w ocenie dokonań podmiotów leczniczych – szpitali oraz podejmowaniu decyzji zarządczych przez kierownictwo zakładów i otoczenie. Jako narzędzia badawcze wykorzystano analizę literatury przedmiotu, aktów prawnych oraz sprawozdań finansowych szpitali
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 471, s. 94-101
Keywords: wynik finansowy; zarządzanie szpitalem; rachunkowość; net profit; management of a hospital; accounting