Wzrost przychodów ze sprzedaży jako determinanta całkowitego zwrotu dla akcjonariuszy - Comporek, Michał (The growth of sales revenues as a determinant of total shareholders return, 2017)
Zasadniczym celem artykułu jest wykazanie relacji zachodzących między wzrostem przychodów ze sprzedaży a korzyściami dla akcjonariuszy przemysłowych publicznych spółek akcyjnych z tytułu zainwestowanego kapitału. Dla stworzenia uporządkowanego zbioru problemów i zakresu badań w opracowaniu przyjęto, że zbiór ten będzie wypełniony analizą: realizowanego tempa wzrostu przychodów ze sprzedaży, potencjalnego tempa wzrostu przedsiębiorstwa wyznaczanego przez stopę wzrostu zrównoważonego sgr oraz wewnętrzną stopę wzrostu igr, a także wskaźnika całkowitego zwrotu dla akcjonariuszy. Badaniom empirycznym poddano przemysłowe spółki kapitałowe notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w latach 2011–2015, które zostały zakwalifikowane do grupy przedsiębiorstw przemysłu: chemicznego, lekkiego oraz elektromaszynowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 471, s. 114-125
Keywords: całkowity zwrot dla akcjonariuszy; przychody ze sprzedaży; stopa wzrostu zrównoważonego; wewnętrzna stopa wzrostu; total shareholders return; net revenues from sales; sustainable growth rate; internal growth rate