Okres spłaty należności a zyskowność spółek w latach 2002– 2009 – badanie spółek przejmujących przygotowujących się do połączenia - Luty, Piotr (The receivables payment period vs. profitability of companies in the years 2002–2009 − research on companies which are preparing to mergers and acquisitions, 2017)
Celem artykułu jest zbadanie zależności między okresem spłaty należności a zyskownością spółek. Próba badawcza obejmuje spółki przejmujące na pięć, cztery i trzy lata przed połączeniem. Na podstawie przeglądu literatury można sformułować hipotezę o występowaniu ujemnej zależności między okresem spłaty należności a zyskownością (rentownością) aktywów. W badaniu zastosowano regresję liniową. Na podstawie wyników badania stawiana hipoteza została pozytywnie zweryfikowana dla grupy obejmującej wszystkie sektory działalności gospodarczej. W podgrupach oznaczających poszczególne sektory: produkcję, usługi i handel, hipoteza nie została pozytywnie zweryfikowana. Może to wynikać ze specyficznych uwarunkować prawno-ekonomicznych, wyboru spółek, które w przyszłości dokonają połączenia, rozwoju spółek, który zostanie potwierdzony połączeniem jednostek gospodarczych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 471, s. 309-317
Keywords: połączenia spółek; kapitał obrotowy netto; rentowność; mergers of companies; working capital; profitability