Problemy oceny sytuacji finansowej jednostek mikro - Nowak, Edward (Problems in the evaluation of financial standing of micro-entities, 2017)
Jednostki gospodarcze uznane za mikro mogą sporządzać sprawozdanie finansowe w znacznie uproszczonej postaci. Uproszczenia dotyczą bilansu oraz rachunku zysków i strat. Ponadto jednostki mikro są zwolnione z pewnych obowiązków sprawozdawczych. Ponieważ sprawozdanie finansowe jest podstawą oceny sytuacji finansowej jednostek mikro, uproszczenia powodują ograniczenia co do zakresu przedmiotowego analizy finansowej. Mniejszy zasób informacji prezentowanych w bilansie oraz rachunku zysków i strat ogranicza istotnie możliwości co do konstrukcji pewnych wskaźników finansowych. Dlatego ocena sytuacji finansowej jednostek mikro na podstawie sprawozdania finansowego ma ogólny charakter. Bardziej szczegółowe badania analityczne wymagają dostosowania ewidencji księgowej do wymogów oceny sytuacji finansowej jednostek mikro. Ważne jest bowiem, aby przeprowadzana analiza była źródłem informacji przydatnych interesariuszom jednostek mikro
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 471, s. 327-335
Keywords: jednostki mikro; sytuacja finansowa; sprawozdanie finansowe; wskaźniki finansowe; analiza finansowa; micro-entities; financial standing; financial statement; financial indicators; financial analysis