Wykorzystanie systemu informatycznego w controllingu logistycznym - Rybicka, Karolina (Use of it system in logistic controlling, 2017)
Funkcjonowanie przedsiębiorstw na globalnym rynku w dobie dynamicznych zmian wewnątrz i na zewnątrz organizacji wymaga od nowoczesnych przedsiębiorstw dostępu do szybkiej i właściwej informacji. Konieczne staje się stworzenie takiego systemu informacyjnego przedsiębiorstwa, który będzie spełniał wymogi stawiane przez menedżerów. System controllingu wymusza posiadanie odpowiedniego systemu informacyjnego, wypełniającego funkcje i zadania controllingu. Celem artykułu jest przedstawienie roli systemu informacyjnego i informatycznego w obszarze controllingu logistycznego przedsiębiorstwa produkcyjnego. Wskazano najistotniejsze cechy systemu informacyjnego w controllingu logistycznym. W opracowaniu przedstawiono również zintegrowane systemy informatyczne w logistyce wewnątrz przedsiębiorstw i ich łańcuchach dostaw oraz ich wpływ na funkcjonowanie organizacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 471, s. 355-364
Keywords: zarządzanie logistyczne; controlling logistyczny; system informacyjny; system informatyczny; logisic management; logistic controlling; information system; IT system