Systematyka controllingu procesów – wybrane aspekty - Szydełko, Łukasz (Systematics of the controlling processes – chosen aspects, 2017)
Menedżerowie w przedsiębiorstwach zorientowanych procesowo powinni być wspomagani informacyjnie w podejmowaniu decyzji. Szczególną rolę w tym zakresie spełnia system controllingu procesów. Dla celów zarządczych może być klasyfikowany ze względu na różne kryteria. Jeżeli punktem odniesienia jest waga decyzji będących przedmiotem wspomagania, to można w tym zakresie wyodrębnić strategiczny i operacyjny controlling procesów. Natomiast w sytuacji klasyfikacji opartej na obszarach zarządzania w przedsiębiorstwie zorientowanym procesowo warto w tym zakresie wprowadzić kompleksowy i dziedzinowy controlling procesów. Celem artykułu jest przedstawienie możliwości klasyfikacji controllingu procesów ze względu na wybrane kryteria. Realizacja tak postawionego celu wiązała się z wykorzystaniem krytycznego przeglądu literatury jako podstawowej metody badawczej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 471, s. 379-389
Keywords: controlling procesów; zarządzanie procesami; zarządzanie dokonaniami; processes controlling; processes management; performance management