Skuteczność i efektywność audytu wewnętrznego w jednostkach sektora finansów publicznych - Ucieszyńska, Monika (Effectiveness and efficiency of internal audit in units of public finance sector, 2017)
Jednostka organizacyjna powinna dostosowywać się do zmian zachodzących w otoczeniu przy należytym wykorzystaniu wszystkich tworzących ją zasobów. Wymaga to odpowiedniego, regularnie monitorowanego i usprawnianego zarządzania jednostką. W przypadku jednostek sektora finansów publicznych narzędziem mającym zapewnić spełnienie tych wymogów jest audyt wewnętrzny, który wraz ze zmianą regulacji prawnych uległ transformacji: od audytu zgodności (compliance audit) w kierunku audytu efektywnościowego (performance audit lub value for money audit). Oznacza to konieczność ukierunkowania realizowanych zadań audytowych nie tylko na kwestie zgodności z przepisami prawa oraz uregulowaniami wewnętrznymi. Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie istoty i znaczenia audytu wewnętrznego funkcjonującego w jednostkach sektora finansów publicznych, na podstawie analizy treści literatury przedmiotu oraz obowiązujących aktów prawnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 471, s. 402-412
Keywords: audyt wewnętrzny; kontrola zarządcza; standardy audytu wewnętrznego; internal audit; management control; internal audit standards