Analiza kosztów specjalistycznych robót budowlanych - Balicka, Anna (Analysis of the cost of specialized construction works, 2017)
Celem artykułu jest przeprowadzenie analizy kosztów specjalistycznych robót budowlanych świadczonych przez przedsiębiorstwo branży budowlanej. Do napisania artykułu niezbędne były następujące metody badawcze: studia literaturowe, analiza i wnioskowanie. Zastosowano również studium przypadku. Badaniu poddane zostało małe przedsiębiorstwo działające na terenie Polski i wykonujące specjalistyczne usługi budowlane. Przedstawiono analizę specyfiki przedsiębiorstw świadczących specjalistyczne usługi budowlane oraz określono istotę tych usług. Przeanalizowano strukturę kosztów występujących w przedsiębiorstwach budowlanych wykonujących specjalistyczne prace budowlane. Wartością artykułu jest wyodrębnienie struktury kosztów występujących w przedsiębiorstwach budowlanych wykonujących specjalistyczne prace budowlane oraz określenie problemów, z jakimi zmagają się tego typu jednostki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 472; s. 11-22
Keywords: koszty; branża budowlana; specjalistyczne roboty budowlane; costs; construction industry; specialized construction work