Uczestnictwo w sieci jako czynnik wzrostu innowacyjności i droga ku elastycznej organizacji - Nogalski, Bogdan; Niewiadomski, Przemysław (Participation in the network as an innovation growth factor and the way towards a flexible organization, 2017)
Zasadniczym celem niniejszej pracy jest próba przedstawienia kreowanych przez wytwórcę powiązań sieciowych jako atrybutu sprzyjającego jego innowacyjności produktowej i – co za tym idzie – wzrostowi elastyczności implementacyjnej. Osiągnięcie założonego celu jest możliwe poprzez realizację celów cząstkowych, do których autorzy zaliczają: analizę i usystematyzowanie celowo wyselekcjonowanego dorobku teoretycznego plasującego się w obszarze zarządzania innowacyjnością oraz sieciowością współczesnych przedsiębiorstw, badanie nakierowane na ustalenie, jakie powiązania na rynkach poddanych ocenie są istotne z punktu przyjętych przez wytwórcę celów i założeń oraz jakie jest ich znaczenie w kontekście innowacyjności i elastyczności implementacyjnej. Zaprezentowany zostanie również konkretny przypadek uczestnictwa w sieci, które stanowiło kluczowy czynnik wzrostu innowacyjności i elastyczności poddanego badaniu wytwórcy
Management Forum, 2017, vol. 5, no. 3, s. 20-30
Keywords: sieciowość; innowacyjność; elastyczność; zarządzanie siecią przedsiębiorstw; networking; innovation; flexibility; management of business network