Zrównoważona karta wyników dla organizacji nienastawionych na zysk na przykładzie muzeum - Niepolowicz, Maria (The Balanced Scorecard for nonprofit organisations on the example of the museum, 2017)
Organizacje nienastawione na zysk powinny jasno określać rezultaty swoich działań, a nie posiadać jedynie plany i inicjatywy, które zamierzają realizować. Ich skuteczne działanie przekona ofiarodawców czy podatników, że właściwie przeznaczyli środki finansowe na ich wsparcie. Wielu badaczy wskazuje, że koncepcje nurtu performance measurement and management, w tym zrównoważona karta wyników, są wdrażane w organizacjach non profit. W literaturze przedmiotu są wskazywane przykłady stosowania tych koncepcji w muzeach w wielu krajach na świecie, np. w Belgii, we Włoszech, w Hiszpanii, Japonii czy Portugalii. W związku z tym głównym celem artykułu jest przedstawienie istoty zrównoważonej karty wyników dla organizacji nienastawionych na zysk oraz dokonanie analizy zrównoważonej karty wyników dla Muzeum Historycznego Miasta Krakowa. W artykule zastosowano następujące metody badawcze: badania literatury, analizę regulacji prawnych (ustawa o muzeach) oraz analizę przypadku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 472; s. 276-285
Keywords: zrównoważona karta wyników; organizacje non profit; muzeum; Balanced Scorecard; non-profit organisations; museum