Rola i wykorzystanie audytu środowiskowego we wspieraniu zrównoważonego rozwoju - Bartoszewicz, Anna (The role and the use of environmental audit in supporting Sustainable Development, 2017)
Zrównoważony rozwój w ogólnym pojęciu oznacza równowagę pomiędzy rozwojemgospodarczym a ochroną środowiska. Wsparciem tej koncepcji jest m.in. system zarządzaniaśrodowiskowego, który wdrożony w struktury jednostki umożliwia nadzorowaniei ocenę wpływu działalności organizacji na środowisko. Jego implementacja nie jest jednakwystarczająca, wymaga on bowiem cyklicznej diagnozy pod kątem prawidłowości funkcjonowania.Rozwiązanie w tym zakresie stanowi audyt środowiskowy. Celem artykułu jestwskazanie audytu środowiskowego jako głównego narzędzia oceny funkcjonowania systemuzarządzania środowiskowego w przedsiębiorstwie oraz mechanizmu wspierającego koncepcjęzrównoważonego rozwoju. Przedstawiono ideę i etapy procesu audytu środowiskowegow ujęciu modelowym, opierając rozważania o teorie naukowe i akty prawne w przedmiotowymzakresie. Audyt środowiskowy zapewnia systematyczną i obiektywną ocenę organizacji podkątem jej zarządzania i procesów stworzonych w celu ochrony środowiska, a także harmonizujerównowagę pomiędzy działalnością przedsiębiorstwa a środowiskiem
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 478, s. 37-46
Keywords: audyt środowiskowy; zrównoważony rozwój; system zarządzania środowiskowego; EMAS; ISO 14001; environmental audit; sustainable development; Environmental Management System