Idea zrównoważonego rozwoju na rynku obligacji - Brzozowska, Krystyna (Sustainable development idea in the bond market, 2017)
Zapewnienie warunków dla zrównoważonego rozwoju stało się w obecnych warunkach priorytetem w skali światowej, traktowanym coraz bardziej poważnie przez przywódców i instytucje polityczne, gospodarcze i społeczne. Rosnąca ranga zrównoważonego rozwoju znajduje swoje odzwierciedlenie także w strategiach i działalności czołowych instytucji finansowych. W sektorze finansowym elementy zrównoważonego rozwoju stają się bardzo istotnymi przesłankami do precyzyjnego dopasowania oferowanych usług i produktów finansowych do szybko zmieniającego się otoczenia i występujących barier w tworzeniu zrównoważonego rozwoju. Celem opracowania jest analiza rozwoju zielonych obligacji emitowanych na rynku globalnym od 2008 r. Artykuł ma charakter przyczynkowy. Przy pisaniu posiłkowano się publikacjami na temat zrównoważonego rozwoju oraz danymi i informacjami opisowymi publikowanymi głównie przez Grupę Banku Światowego, Bloomberga, HSBC
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 478, s. 70-80
Keywords: zrównoważony rozwój; instytucje finansowe; zielone obligacje; Bank Światowy; sustainable development; financial institutions; green bonds; World Bank