Rola usług transportowych w zrównoważonym rozwoju gmin śląskich - Dubiel, Beata (The role of transport services in the sustainable development of Silesian municipalities, 2017)
W artykule zaprezentowano problematykę znaczenia usług transportowych w zrównoważonym rozwoju na przykładzie gmin śląskich. Sektor transportowy jest kluczowym sektorem dla rozwoju zrównoważonego ze względu na korzyści społeczne i ekonomiczne, które można dzięki niemu osiągnąć, przy jednoczesnym minimalizowaniu jego niekorzystnych skutków dla społeczeństwa, gospodarki oraz środowiska. Celem artykułu jest przedstawienie oraz analiza jakości usług transportowych świadczonych przez samorządy województwa śląskiego, ze szczególnym wskazaniem kierunków rozwoju w aspekcie zrównoważonego rozwoju. Zastosowane metody badawcze opierają się na studiach literatury z badanego zakresu oraz analizie wyników badań ankietowych przeprowadzonych wśród gmin województwa śląskiego oraz mieszkańców tego regionu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 478, s. 132-141
Keywords: transport; zrównoważony rozwój; gminy śląskie; badania empiryczne; sustainable development; Silesian municipalities; empirical research