Private Banking – Wealth Management: aspekty ekologiczne - Dziawgo, Leszek; Dziawgo, Danuta (Private banking − wealth management: ecological aspects, 2017)
Private Banking oraz Wealth Management uznawane są za zaawansowaną część współczesnego rynku usług finansowych. Już od lat także w tej części biznesu finansowego stosowane są standardy CSR, a w tym również standardy ekologiczne. Celem artykułu jest opis funkcjonowania PB&WM z uwzględnieniem wybranych aspektów ekologicznych oraz wstępna analiza uwarunkowań prowadzenia działalności finansowej w powyższym zakresie. Dla przygotowania niniejszego opracowania wykorzystano metody: opisową, porównawczą oraz case study. Na podstawie analizy można stwierdzić, że w działalności PB&WM szeroko wykorzystywane są standardy ekologiczne szczególnie w obszarze ekogospodarki, PR, IR, marketingu, a w pewnym zakresie także w ofercie produktów i usług finansowych. W artykule zwrócono także uwagę na funkcjonowanie polskiego rynku PB&WM w kontekście standardów ekologicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 478, s. 152-161
Keywords: Private Banking; Wealth Management; CSR; ekologia; bankowość; ecology; banking