Baza członkowska jako atrybut społecznego wymiaru działalności banków spółdzielczych w Polsce - Golec, Maria Magdalena (Membership as an attribute of the social dimension of the activities of cooperative banks in Poland, 2017)
Baza członkowska jest tą cechą aktywności banków spółdzielczych, która przesądza o społecznym wymiarze ich działalności, gdyż wynika z zasad spółdzielczych i regulacji prawnych. Celem opracowania stała się ocena bazy członkowskiej polskich banków spółdzielczych, zakresu jej wzrostu w porównaniu z danymi obejmującymi spółdzielnie kredytowe w Europie, a także zbadanie zakresu ujawniania informacji o właścicielach na stronach internetowych banków spółdzielczych. Liczba członków polskich banków spółdzielczych maleje z ponad 2 mln w 2010 r. do niespełna 1 mln w 2016 r., na rynku europejskim zaś wrasta, a wzrost ten jest proporcjonalny do wzrostu skali działalności. Jedynie niewielka liczba banków spółdzielczych publikuje informacje na temat liczby udziałowców na swoich stronach internetowych, niewiele więcej zachęca do członkostwa w banku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 478, s. 206-215
Keywords: banki spółdzielcze; baza członkowska; udziałowcy; cooperative banks; membership base; stakeholders